Sebelah Atok

Sebelah Atok (Haji Abdullah b. Haji Hassan), sebelah emaknya, berasal dari Kampung Parit Seberang, Kuala Pilah, kemudian berpindah ke Sungai Dua Besar, Kuala Pilah. Sebelah ayahnya pula, Haji Hassan (Lasan) berasal dari Kampung Kota Bento, Sungai Penuh, Kerinchi, Sumatera yang berhijrah ke Sungai Dua, Kuala Pilah.

Atok mempunyai XX orang adik beradik, iaitu :

  1. Mahawa binti Hassan (dari ibu pertama).
  2. Abdullah bin Hassan (dari ibu pertama). Beliau adalah ayah Baba.
  3. Arshad bin Hassan (dari ibu ke dua).

Dari Hajjah Hawa binti Haji Hassan yang berkahwin dengan Haji Sidek, mereka terus tinggal di Kampung Sungai Dua Besar, Kuala Pilah sehingga ke akhir hayat kedua-duanya. Anak-anak mereka (sepupu-sepupu Baba) ialah :

  1. Dato’ Ahmad bin Sidek (ULONG)
  2. Maryam binti Sidek (OMBONG atau YUN) 012 – 611 8346 berkahwin dengan Haji Basir bin Ismail dan tinggal di Taman Guru, Jalan Paroi – Senawang, Seremban.
  3. Adeng
  4. Baharuddin bin Sidek (Pak Teh atau LOBAI), seorang guru berkahwin dan tinggal di Kuala Jempol, Jalan Keretapi, Juasseh, Kuala Pilah.
  5. Fatimah binti Sidek (Mak Lang atau LAPUN) 012 – 987 6761, berkahwin dengan Nordin Kasim 012 – 415 8520. Rumah mereka di Kuantan, Pahang.
  6. Aminah binti Sidek (DOBOT), berkahwin dengan Dr Rosli 019 – 212 0141. Tinggal di Jalan Paroi – Senawang, Seremban, NS.

Nama-nama dalam kurungan ialah nama gelaran di kampung. Sebahagian masih digunakan seperti Ulung, Ombung/Yun dan Adeng, manakalan sebahagian lagi hanya digunakan oleh orang yang sangat rapat sahaja seperti Lobai, Lapun dan Dobot.

Lain-lain saudara mara yang hampir ialah :

Abdul Hamid b Yaacob 013 – 620 6989, Alamat rumah : 537 Jalan 1/1, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Seremban, Negeri Sembilan. Tel : 06 – 677 9610.  Anak-anaknya ialah Mohd Nurehsan, Nurfarahin, Mohd Nur Ikhwan dan Nurhamidah. kesemua mereka masuk Tahfiz Al-Quran di Repah, Tampin.

Pada 22/9/2010 Baba telah membawa Atok menziarahi kawan lamanya, Haji Mahmud b. Sadeh, Kg. Batu 5, Peradong, Jelebu. Tel: 06-613 6597 (rumah). Anak Haji Mahmud,bernama Dasimah berkahwin dengan Norizan, anak Al-Marhumah Ummi katanya (elok ditahkik lagi). Ciri terpenting persahabatan Atok dengan beliau ialah mereka sama-sama di dalam tentera di zaman dulu. Atok diterima menjadi askar 3 bulan selepas Haji Mahmud masuk tentera.

Atok bersalaman dengan sahabat lamanya.

Sejurus sebelum ke rumah Haji Mahmud, Baba dan Atok ke rumah saudara kita di Taman Bandar Tinggi, Jelebu yang terletak selepas Sekolah Menengah Undang Luak Musa, Jalan ke Simpang Pertang, Jelebu. Ibu di rumah berkenaan (nama?, Sedeng, kalau tak silap) meninggal dunia jam 4.30 am pagi itu. Innalillahi wa inna ilaihi raji’uun.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: